9 Haziran 2017 Cuma

İspanya'da El-Hakem'in Ölümü

Kurtubalı II. El-Hakem 15 yıllık bir iktidardan sonra öldü. Kendisi de bir edebiyatçı olan ilim ve sanatları himaye eden el-Hakem, Kurtuba'yı, önemli bir eğitim merkezi haline getirmişti.

El-Hakem, 400.000 (dörtyüzbin) civarında kitabın bulunduğu büyük bir kütüphane ve babası tarafından kurulmuş olan Üniversiteye bağlı olan ve sadece İspanya'dan değil, Batı Avrupa'dan, Asya'dan ve Kuzey Afrika'dan da, Müslüman ve Hristiyan pek çok insanı çeken çok sayıda okul kurdu. Eğitim imkanlarının genişliği ve eğitimin teşvik edilmesi halk arasında okur-yazarlık oranını şaşılacak bir seviyeye ulaştırdı.

Bazı fakir ailelerin çocuklarını eğitemediklerini duyması üzerine, aydın Halife fakir ailelerin çocuklarını eğitemediklerini duyması üzerine, aydın Halife fakir ailelerin çocuklarının eğitildiği 27 ilkokul açtı. Bu dönemde, hemen Pirenelerin ötesindeki Hristiyan Avrupa'da çoğu krallar ve asiller bile okuma-yazma bilmiyordu; burada eğitim, büyük ölçüde papazlar sınıfının yetiştirilmesiyle sınırlıydı.

Aynı dönemde Avrupa'daki en büyük kütüphane Saint Gali (İsviçre) Manastırındaydı ve toplam elli ciltten daha az ciltlik muazzam bir koleksiyona sahip olmakla övünüyorken Kurtaba kütüphanesinin sadece katoloğu 44 cilt dolduruyordu. Müslüman İspanya'da 10. asırda erişilen eğitim standardına Batı Avrupa'da ulaşılıncaya kadar bir kaç asır geçecekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder