18 Kasım 2017 Cumartesi

İSLÂM ESASLARI

Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde İslâm'ın esaslarını topluca şöyle ifade etmişlerdir:
"Müslümanlık beş temel üzerine kurulmuştur. Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed (s.a.v.)'in Allah'ın Resulü olduğuna şehadet etmek, Namaz kılmak, Zekat vermek, Haccetmek, Ramazan Orucunu tutmak".
Bu hadisten anlaşıldığı gibi İslâm'ın şartı beştir.
1- Kelime-i Şehadet: "Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed (s.a.v.) O'nun kulu ve resûlüdür" (Lâ ilâhe illallah Muhammedür-Resûlullah) şeklinde kalb ile tasdik edip dil ile söylenmesi demektir. İslâm'ın birinci esası budur. Müslüman olmak isteyen kimseden ilk istenen şart budur.
2- Namaz kılmak: Dinin direği olan namaz, akıllı olan ve büluğ çağına eren her müslüman kadın ve erkeğe farzdır. Farz olan namaz günde beş vakittir. Şuurla kılınan namazın insanları kötülüklerden alıkoyacağı Kur'an-ı Kerim'de ifade edilmektedir.
3- Zekat vermek: İslâm'ın esaslarından biri de zekattır. Dinimize göre fakirin, zenginin malı üzerindeki hakkıdır. Zekat, sosyal adaletin sağlanmasına yardımcı olur. Zekatın farziyetinden, şartlarını taşıyan herkes sorumludur.
4- Hacca gitmek: Dinen zengin sayılan ve sıhhatli olanlara Allah'ın farz kıldığı bir ibadettir. Dünyanın muhtelif yerlerinde yaşayan müslümanların birbirleriyle tanışmalarına kaynaşmalarına vesile olur.
5- Ramazan orucu tutmak: Oruç nefsin terbiye edilmesinde en büyük sebeptir. Her yıl Ramazan ayında tutulur. Ramazan ayı, senenin bütün günlerine ve aylarına isabet edecek şekilde her sene on gün önce gelir. 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder